Everything about Šuto Orizari

Сунет

Filed Under Customs and traditions, Обичај | Kommentare deaktiviert für Сунет

На сликата е прикажано сунет (Обрезување) на машки деца дел од ромската традиција.Чичкото го носи внукот на рамениците .

Ромска Облека

Filed Under Customs and traditions, Обичај | Kommentare deaktiviert für Ромска Облека

На секоја ромска свадба има богата трепеза и се игра и се јаде и пиее.На свадбите една ромска жена мора да биде во ромска традиционална облека,На сликата е прикажна ромска облека која се состои од : бела кошула ,елек,колан.шалвари.

Концерт – Koncert

Filed Under Customs and traditions, Обичај | Kommentare deaktiviert für Концерт – Koncert

Ромски концерт кое се одржува во отворен простор .Цените на картите се од 100-200 денари.Многумина се од Шуто Оризар,но доагат од соседните држави. An open air concert in Šuto Orizari. The tickets were from 100 – 200 denars. Most singers were from Šuto Orizari, but there were also some from other Balkan countries.

Џамија – Mosque

Filed Under Customs and traditions, Religion, Обичај, Религија | Kommentare deaktiviert für Џамија – Mosque

Ова е џамијата во Шуто Оризари. Постојат две низ цела општина ова е најголемата џамија која се викаа Амди Паша. На џамија се оди секој ден, но главен ден е петок. Во Шуто Оризари постојат и други религиски места, и може да кликните тука за да гледате. This is the mosque of Šuto Orizari. Therer […]

Roma Wedding – Ромска Свадба

Filed Under Customs and traditions, Обичај | Kommentare deaktiviert für Roma Wedding – Ромска Свадба

Ромите кога ги праваат ромските веселби обичај игранката е да ја праваат на улица, вечерните прослави одаат во ресторанти, а дел од нив ги прославуваат во домашен абиент. When Roma have something to celebrate, they like to celebrate in the street, in public. Then in the evening they celebrate at a restaurant. But some people […]

Пралипе фоклурни друштва – Phralipe Folklore Group

Filed Under Customs and traditions, Обичај | Kommentare deaktiviert für Пралипе фоклурни друштва – Phralipe Folklore Group

Ромите се најталетирани во играње ,пење и свирање. Во Шуто Оризари има фоклорни друштва еден од најпознатите е Пралипе кој постои со генерации и е презентер секаде и кај нас и во светот на ромскот фоклор култура и обичај. Roma are very talented for dancing, singing and playing music. In Shuto Orizari there is one […]